Catharinaviering

Ieder jaar viert onze rederijkerskamer haar patrones, de heilige Catharina van Alexandrië, rond haar sterfdag 25 november. Deze vroegchristelijke martelares stond dan ook bekend om haar redenaarstalent. Zo slaagde ze erin om in een discussie veertig heidense filosofen te bekeren tot het christelijk geloof. Het is dus geen toeval dat onze Kamer al sinds de middeleeuwen de naam draagt van deze eens zo populaire heilige.

Ons oorspronkelijk plan voor een bijzondere en feestelijke viering in het kader van ons 600-jarig jubileum moesten we – omwille van de coronamaatregelen – voor een jaartje in de koelkast stoppen.

We planden dus in november een sobere maar waardige versie van de Catharinaviering met een minimumbezetting. Een belangrijke motivatie hierbij was dat wij in deze viering steevast onze overleden leden gedenken. Dit jaar waren dat in het bijzonder Simonne Van de Meerssche en Godelieve Buyle, evenals Katrienenvriend Jacques Lievens.

Helaas is ook dit plan afgevoerd door de verstrengde coronamaatregelen en lockdown, waardoor de kerken gesloten zijn. We kunnen niet fysiek samenkomen én we kunnen ons Katrienenkoor niet op de gebruikelijke wijze bewonderen.

Creatief zoals het hoort voor rederijkers en amateurgezelschappen maakten Pieter Stevens en André De Cock dan maar een filmpje om zo uitdrukking te geven aan onze verbondenheid met mekaar. Een ingetogen moment om onze overleden leden en Katrienenvrienden te herdenken.


Scroll naar boven
De Catharinisten