Van waar komt onze naam?

Sint-Catharina van Alexandrië, Cathy voor de vrienden, behoort tot de populairste heiligen van de middeleeuwen. Ze was zo populair dat onze rederijkerskamer naar haar vernoemd werd. Maar wie is Cathy eigenlijk? Catharina was de dochter van een Romeins gouverneur in Egypte tijdens de regeerperiode van keizer Maxentius. Naar het schijnt was Catharina op jonge leeftijd al bij de pinken. Toen ze 15 jaar oud was, kende ze immers alle werken van Plato uit haar hoofd. Na enig opzoekwerk kan ik u zeggen dat dat een hele prestatie was. Maar liefst 35 dialogen en 13 brieven worden aan Plato toegeschreven. De filosofiestudenten van tegenwoordig kunnen er nog een puntje aan zuigen. Ze leerde haar grote liefde niet kennen in de Egyptische uitgangsbuurt, maar wel in de kerk. Jezus had gezien dat Catharina geen misse was en ze was hem met hart en ziel toegedaan. De liefde was zodanig groot dat ze haar maagdelijkheid aan hem beloofde.
Romeins keizer Maxentius was echter absoluut geen fan van het Christendom en liet de christenen vervolgen. Toen Catharina dat vernam, ging ze op bezoek bij Maxentius om hem te berispen. De keizer liet daarop 50 van zijn beste heidense filosofen en redenaars aanrukken om met haar te discuteren over het Christendom en het geloof in God in twijfel te trekken. Ze had echter een ongeziene welsprekendheid en retoriek, waardoor ze alle filosofen en redenaars bekeerde. Maxentius was woest en probeerde haar geloof af te zweren door folteringen. De keizer wilde haar laten verpletteren met een rad waarop scherpe ijzeren punten waren gemonteerd, maar in plaats van Catharina brak het rad, getroffen door de bliksem. Maxentius was een doorzetter, dus probeerde hij haar te verbranden, maar het vuur waaide uit en verbrandde de beulen. 2-0 voor De Heilige Drievuldigheid. Uiteindelijk lukte het Maxentius dan toch om Jezus schaakmat te zetten: ze werd onthoofd. Jezus slaagde er toch nog in om voor een laatste keer een truc uit zijn mouw te schudden. Uit de halswond van Catharina stroomde melk die Alexandrië van de pest bevrijdde. Sindsdien wordt ze aangeroepen als beschermster tegen de pest en ter bescherming van de kuisheid. Door haar eloquentie en redekunde werd ze de patroonheilige van onze Kamer. Het gebroken rad, dat onlosmakelijk met haar verbonden is, vinden we terug in het logo van de Catharinisten.


In de Sint-Martinuskerk in Aalst wordt een kapel aan Heilige Catharina gewijd. De zuilen en het fronton zijn in wit marmer en de voorzijde van de altaartafel wordt omringd door marmeren engeltjes die onze kenspreuk “Amor Vincit” tonen. Het altaarschilderij “Marteldood van Catharina van Alexandrië onder keizer Maxentius” werd vervaardigd door Pieter Thys in 1666. Thys was een leerling van de bekende schilder Anthony Van Dijck. Ben je benieuwd hoe “onze” kapel eruitziet? Ga dan eens een kijkje nemen in de Sint-Martinuskerk! Ziezo, tot zover deze geschiedenisles over Catharina. Weet je na een van onze voorstellingen niet wat zeggen aan de toog? Dan kan je misschien vertellen waar onze naam vandaan komt en waarom we in godsnaam een gebroken rad als logo hebben.